De Teelt

De Teelt

Onze aardbeien

In onze kas worden aardbeien van het ras Elsanta gekweekt, een van de meest geteelde soorten. Door de goede smaak, stevigheid en lange houdbaarheid is deze vrucht in Europa zeer geliefd.

De teelt

Twee keer per jaar worden de aardbeien geoogst. De eerste oogst vindt plaats in het najaar en in het voorjaar kan er opnieuw geplukt worden. Om een goed beeld te krijgen van de werkzaamheden die nodig zijn voordat de zomerkoninkjes gegeten kunnen worden kunt u de productietijdlijn bekijken.

De tijdlijn

  • Juni: Als eerste worden de bakken, waarin de planten gaan groeien gevuld met potgrond.
  • Augustus: Als de bakken gevuld zijn worden de aardbeienplantjes gepoot.
  • September: De eerste trossen met aardbeien worden zichtbaar. Deze trossen worden tussen de bladeren uitgehaald (doorhalen) zodat ze de ruimte hebben om te groeien en straks makkelijk geplukt kunnen worden.
  • Oktober t/m december: De aardbeien zijn rijp en kunnen geplukt worden. Per vierkante meter wordt er ongeveer 5 kilo geplukt, dat betekent een totale opbrengst van 1.000.000 kilo overheerlijke vruchten.
  • December en januari: In deze maanden wordt het ‘winter’ in de kas en krijgen de planten hun welverdiende winterrust.
  • Februari: De winter is voorbij en de verwarming wordt opgestart. De planten worden klaargemaakt voor de voorjaarsoogst. De dorre bladeren worden verwijderd en de trossen worden doorgehaald.
  • April t/m juni: De voorjaars oogst is in volle gang! De planten hangen voor de tweede keer vol met de overheerlijke zomerkoninkjes. In het voorjaar hangt er wel 10 kilo per vierkante meter, een totale opbrengst van ongeveer 2.000.000 kilo aardbeien.

 

Als de oogst voorbij is worden de planten vervangen voor nieuwe en begint het hele proces weer opnieuw!